O nama

PUTUJEMO.INFO je turistički pretraživač. Kao i svaki drugi pretraživač, mi pomažemo ljudima da pronadju ono što im treba. Naša specijalnost su hoteli, avionske karte i rent a car. Možete da pretražite stotinu turističkih sajtova odjednom. Uporedite ponude i kada pronadjete ono što odgovara vašem ukusu i budžetu, rezervišite i kupite tamo gde je najpovoljnije: direktno od hotela, avio kompanije ili od turističke agencije

3. април 2010.

Dan u Pekingu


Beihai Park je smešten odmah pored Zabranjenog Grada. Nekada rezevisan samo za carsku porodicu, danas je najlepši i najočuvaniji imperijalni park u Kini. Njegova istorija se proteže više od 1000 godina, kroz dinastije Liao, Jin, Yuan, Ming and Qing. Budistički hramovi pored jezera, staze oivičene vrbama, paviljoni i kule izmedju travnjaka, malih jezera i uzvišenja. Tu su i mnogobrojne grupe posetilaca iz unutrašnjosti Kine, koje kao znak prepoznavanja nose identične kačkete. Ako imate sreće, može se desiti da pored velikog jezera zasvira orkestar, dok pekinžani pevaju ili čitaju večernje izveštaje sa berze.

Kad izadjete iz Beihai Parka, prodjite kroz Zabranjeni grad. Možete se prošetati za pola sata, a vrlo lako možete da ostanete i celo popodne.
Na južnom kraju zabranjenog grada, čeka vas, po Kinezima Centar Sveta - Tiananmen Square. U svakom slučaju ovo mesto je geografski centar Pekinga. Sa 440 hiljada kvadratnih metara površine, najveći je trg na svetu. U sredini se nalazi spomenik kineskim narodnim herojima. Na severnom delu je Tienanmen Tower, podignut 1417 godine za vreme Ming dinastije, a na južnom kraju trga nalazi se Mauzolej Mao Ce Dunga.
Nacionalni Muzej Kine je zgrada na istočnom obodu trga, a preko puta je Nacionalni Kongres.

Posle ovolikog hodanja, dobra večera je potpuno zaslužena. Najbolja pekinška patka se može naći u restoranu Da Dong Roast Duck. Restoran je od Tijenanmen skvera udaljen oko 7-8 km, pa je pametno uzeti taksi.

Sama pekinška patka se priprema još od Yuan dinastije. Ptice se gaje i hrane na poseban način i po pravilu, kolju posle 65 dana. Za pripremu patke potrebno je oko 70 minuta, znači pripremite se da večeru čekate upravo toliko.Ukoliko ne želite da čekate, onda morate da nazovete restoran i da naručite svoju patku unapred. Da Dong restoran je svoju slavu stekao po svojim "mršavim" patkama (samo 17% masti u popredjenju sa ostalim koji pripremaju patke sa 47% masnoća). Patka se obavezno služi uz krastavce, nekoliko sosova i testo u obliku palačinki. Sve ide sasvim fino uz domaće pivo. Cena pola patke koja je dovoljna za dve osobe je oko 20USD.

»»  read more