O nama

PUTUJEMO.INFO je turistički pretraživač. Kao i svaki drugi pretraživač, mi pomažemo ljudima da pronadju ono što im treba. Naša specijalnost su hoteli, avionske karte i rent a car. Možete da pretražite stotinu turističkih sajtova odjednom. Uporedite ponude i kada pronadjete ono što odgovara vašem ukusu i budžetu, rezervišite i kupite tamo gde je najpovoljnije: direktno od hotela, avio kompanije ili od turističke agencije

19. април 2010.

Venecija izvan uhodanih staza - BURANO

Venecija ima svoja ostrva. Nadaleko su čuveni Murano, po svom staklu i Lido. U njihovoj senci, smestio se i Burano.U stvari, kao i sama Venicija i Burano je arhipelag, a ostrvca koja ga čine su povezana mostovima.
Burano se nalazi u severnom delu lagune. Udaljen je 7 kilometara ili 40 minuta vožnje vaporetom. Mostom je povezan i sa ostrvom Mazorbom, nekada važnim trgovačkim centrom, a danas poznatom po voćnjacima i vinogradima.
Sam Burano je poznat po izradi čipke. Na ostrvu se nalazi Muzej i škola čipkarstva. To umeće je i doprinelo da Burano dobije na važnosti. Naime, nalazeći se pod upravom Torčela, sve do 16 veka, Burano nije imao nikakve privilegije, kao što je to bio slučaj sa Muranom. Trgovina i razmena iskustva sa kiparskom Lefkarom je to promenila. Kako čipkarstvo polako izumire, danas je Burano vredan posete iz drugog razloga: Svaka kuća je ovde obojena drugom bojom.Ako nekome pišete pismo možete ga adresirati sa: "Taj i taj, purpurna kuća na malom kanalu, Burano, Venecija". Nije dozvoljeno farbati kuće po svom nahodjenju, već se vlastima mora uputiti zahtev, a onda oni preporuče koje su boje dozvoljene u tom delu naselja.
Serenissime Motoscafi, Venezija organizuju ture do Murana, Burana and Torčela. Obilazak traje oko 3-4 sata. Prva stanica je Murano, gde možete videti kako se proizvodi čuveno muransko staklo. Posle toga sledi uobičajena poseta prodavnici gde možete kupiti nešto od tog stakla.
Sledeći je Burano - poseta čipkarnici i vrlo malo vremena da se obidje ostrvo. Poslednja stanica je Torčelo, koji i nije nešto naročito. Cela tura košta oko 20 EUR, što je prilično fer, jer zaista dosta toga može da se vidi..
Preporučujemo da odvojite bar jedno popodne i obidjete Burano u svojoj režiji, jer je baš lepo šetati njegovim ulicama, a imaćete vremena da probate i njihov specijalitet - rižoto sa morskim plodovima.
»»  read more