O nama

PUTUJEMO.INFO je turistički pretraživač. Kao i svaki drugi pretraživač, mi pomažemo ljudima da pronadju ono što im treba. Naša specijalnost su hoteli, avionske karte i rent a car. Možete da pretražite stotinu turističkih sajtova odjednom. Uporedite ponude i kada pronadjete ono što odgovara vašem ukusu i budžetu, rezervišite i kupite tamo gde je najpovoljnije: direktno od hotela, avio kompanije ili od turističke agencije

11. јун 2010.

Kraljevski MADRID



Kraljevska palata (Palacio Real) u Madridu je sva u superlativima. Neoklasicisticka gradjevina iz 18 veka ima više od 2800 soba rasporedjenih na 6 spratova. Na zidovima su slike Goje, Rubensa, El Greka i Karavadja, ali i preko 600 veoma vrednih zidnih satova. Trpezariju osvetljava luster sa tacno 1000 sijalica.
Kraljevska porodica vec dugo ne živi u ovoj palati. Od 1962 godine, oni stanuju u Palacio de la Zarzuela - dvorcu koji se nalazi u brdima El Pardo. Madridska palata se koristi samo za zvanicne prijeme i uglavnom je jedna od najznacajnijih turistickih atrakcija Madrida.
Svake srede, tacno u podne, preko puta Puerta del Principe kraljevska Garda vas vodi na put u 19 vek. U svecanim uniformama iz vremena kralja Alfonsa XIII, marširaju elitni vojnici u velikoj smeni straže. Preko 400 gardista i 100 konja ucestvuje u ovoj ceremoniji.

Na toliko daleko od palate nalazi se manastir Karboneras. izgradjen je u jednostavnom mavarskom stilu i ne izgleda "kraljevski". Nije ga baš lako pronaći. Od trga Plazza de la Villa udjite u Calle del Condo i vrata su sa desne strane. Pozvonite kratko (čuje se melodija "Ave Maria purissima"), vrata će se otvoriti, ali nećete videti nikoga. Naime kaludjerice ovog manastira pripadaju veoma zatvorenom redu Carboneras ( platno sa likom Bogorodice je pronadjeno u podrumu s ugljem). Ono po čemu je ovo mesto poznato u Madridu su sitni kolačići "Dulces" kraljevskog ukusa. Tradicija datira iz 16 veka, kada je Santa Teresa de Avila delila siromašnima slatkiše napravljene od šećera i žumanca. Šalter za prodaju se nalazi iza drvenog kapka Recite šta želite, stavite novac u rotirajući tanjir i u sledećem okretanju dobićete kolačiće. Pola kilograma Galletas košta 5,25 EUR (sa limunom) ili 7,75 EUR Naranjines (sa pomorandžom). Možete kupiti i Tocinillos de cielo i Mantecados.
Adresa: Plazuela del Conde de Miranda, 3, 28005 Madrid.

Kraljevsko uživanje drugačije vrste. možete iskusiti u restoranu La Favorita. Ono što je zanimljivo je da ova lepa zgrada nije samo dobar restoran već i sedište Operskih Društava u Madrida i Navare. Svi konobari u La favoriti su operski pevači i pijanisti različitih nacionalnosti.Izmedju svakog jela, jedan od umetnika-konobara predstavlja svoje glasovne mogućnosti.  Sam restoran je veoma lep i ima nekoliko malih sala i baštu. Uz pevanje poznatih operskih arija za sto će vam doneti tradicionalna jela napravljena od mesa iz Sierra de Guadarrama, neizbežne masline iz Campo Real-a, različite tapas varijacije i naravno Vinos de Madrid. Ovaj restoran ima odličnu i hranu i atmosferu uz pristojne cene.
Adresa: Calle Covarrubias, 25 Madrid

Sa svojom kolekcijom od preko 4000 slika iz različitih epoha, od toga 500 slika Goje, muzej Prado nudi vizuelna uživanja.Tu su svi značajni španski umetnici - od El Greka (dobro, on jeste Grk, ali je radio u Španiji), pa sve do Velaskeza i Murilja. Ti je i pristojna kolekcija slika zapadnoevropskih umetnika.
U okolini Prada nalazi se i najelitniji stambeni deo Madrida. Izmedju muzeja i parka Retiro nalaze se stanovi čija je površina od 500-600m2, a cena oko 6000 eUR po kvadratnom metru. I veličina i cena ovih stanova mogu s pravom da nose epitet "kraljevski". Oni koji mogu to sebi da priušte moraju puno da zaradjuju.


Neki od njih rade , a i osećaju se kao kod kuće,  na Estadio Santiago Bernabéu. Nema kluba na iberijskom poluostrvu koji je toliko obožavan i toliko omražen, kao što je to kraljevski Real Madrid. Svih 80 hiljada ljudi koji uspeju da kupe pretplatne karte za njihove utakmice, osećaju se kraljevski. Karte se u slobodnoj prodaji skoro i ne mogu naći, a pravo na pretplatne se bukvalno prenosi sa oca na sina. Ipak svako može da doživi i upuzna mit o Realu iz prve ruke. Postoje turističke ture koje vas vode kroz ovaj hram fudbala i upoznaju sa istorijom kluba. Ukoliko želite da "bogove u belom" vidite uživo, a niste imali sreće da nabavite kartu, otidjite posle utakmice do Plaza de Cibeles u blizini Prada. Tu se okupljaju navijači a moguće je da se pojave i fudbaleri da bi ih pozdravili.


»»  read more