O nama

PUTUJEMO.INFO je turistički pretraživač. Kao i svaki drugi pretraživač, mi pomažemo ljudima da pronadju ono što im treba. Naša specijalnost su hoteli, avionske karte i rent a car. Možete da pretražite stotinu turističkih sajtova odjednom. Uporedite ponude i kada pronadjete ono što odgovara vašem ukusu i budžetu, rezervišite i kupite tamo gde je najpovoljnije: direktno od hotela, avio kompanije ili od turističke agencije

18. април 2010.

Kuba u sopstvenom aranžmanu

Ukoliko ste turista koji na Kubu kreće u aranžmanu neke agencije, u principu nemate mnogo o čemu da razmišljate i brinete. Medjutim ako ste solo putnik, a takvih je sve više, koji Kubu želi da doživi na mnogo raznovrsniji, ispunjeniji i u krajnjoj liniji i bolji način, onda pročitajte ovaj članak.
Prvo i najvažnije: Kuba ima dve valute - nacionalni pezos (moneda nacional) i konvertibilni pezos (CUC ili popularni “cook”). Za orijentaciju: 1 USD = 1 CUC = 24 pezosa.
Kubanci obavljaju trgovinu u pezosima. Sve potrebštine iz prodavnica, restorani, pijaca... Uslovno rečeno, luksuznije stvari, kao sapun, kvalitetan sir, tv aparati, pasta za zube se kupuju u prodavnicama koje primaju samo CUC. Pažnja, ne nosite US Dolare na Kubu, jer će vam pri zameni obračunati i taksu od 10%.
Dakle ako ste budget traveler, naučite ovaj termin casa particular. To su privatne kuće ili stanovi, koji imaju mogućnost da rentiraju sobu ili dve turistima.Slični su onome što se na zabadu zove B&B (bed and breakfast).
U Havani možete iznajmiti izvanrednu sobu za 30 CUC, a solidnu za 15 CUC. Ako su cene ono što vam je bitno, evo par saveta:
  • Nemojte rezervisti sobe u kućama koje su izlistane u turističkim vodičima. Ne samo da su dosta skuplje, već su naravno i gužva mnogo veća. U svim većim gradovima, postoji veoma mnogo casa. Lako ih je pronaći po plavom "H" simbolu na vratima. Ako je simbol crvene boje, to znači da su rezervisane samo za Kubance. Činjenica je i da su vlasnici ovih casa veoma ljubazni i gostoprimljivi.
  • Pokušajte da pronadjete smeštaj, koji je malo dalji od centra. Često kuće koje su par blokova dalje, mogu da budu mnogo jeftinije, a i malo pešačenja nije na odmet.
  • Cenjkanje nije običaj na Kubi, ali uvek možete da probate. Ukoliko vlasnik neće da spusti cenu prenoćišta, tražite da u nju uključi besplatan doručak. U većini slučajeva to će vam biti uslišeno.
  • Većina turista se hrani u svojoj casa particular. To je dobro jer je hrana odlična i jeftina. Ukoliko želite da probate nešto drugo, onda izadjite na ulicu: sendvič sa sirom i šunkom košta kod uličnog prodavca 5 pezosa, a isti takav u restoranu 3 CUC (72 pezosa). Kao što sam na početku već pomenuo, voće i povrće se prodaje u pezosima (znači jako jeftino), a postoje i pezos restorani. Pronadjite ih i i za 40 pezosa (manje od 2 dolara), imaćete veoma dobru i obilnu večeru.
»»  read more