O nama

PUTUJEMO.INFO je turistički pretraživač. Kao i svaki drugi pretraživač, mi pomažemo ljudima da pronadju ono što im treba. Naša specijalnost su hoteli, avionske karte i rent a car. Možete da pretražite stotinu turističkih sajtova odjednom. Uporedite ponude i kada pronadjete ono što odgovara vašem ukusu i budžetu, rezervišite i kupite tamo gde je najpovoljnije: direktno od hotela, avio kompanije ili od turističke agencije

27. април 2010.

RIM - Andjeli i demoni

Rim - Vecni Grad je veoma cesto koriscen kao mesto odigravanja nekih od najgledanijih filmova. U jednom od poslednjih, "Andjeli i demoni",  Tom Henks trci preko jedne od rimskih pjaca, okruzen statuama lavova koji prskaju vodu. Njegov pogled je usmeren ka crkvi ususkanoj na drugom kraju skvera. Da, on tj. Robert Langdon je u akciji sprecavanja ubistva, prateci trag koji su pre 4 veka ostavili Galilej i arhitekta i skulptor Bernini.
Piazza del Popolo, i crkva Santa Maria del Popolo na njoj u koju se Tom Henks uputio, su sagradjeni da bi se uklonio Neronov duh. Omrazeni imperator je ovde imao svoj posed, a veruje se i da je tu i bio sahranjen. Stanovnici ovog kraja Rima su se vekovima zalili, da zli duh Nerona posecuje borovu sumu pored njih. Vatikan je onda posekao sumu, izvrsio egzorcizam na tom mestu, a onda sagradio trg i crkvu na njemu. Sama crkva je ukrasena delima najpoznatijih renesansnih umetnika - Karavadja, Rafaela, Sansovina i Berninija.
U filmu, Lindon silazi u kriptu ispod Cigi kapele. Kapelu Cigi je dizajnirao Rafael, a izradio Bernini. Posvecena je Agostinu Cigiju, renesansnom bankaru, poznatom po organizovanju bahanalija u njegovoj vili. Prica se da su sluge bacale isprljane srebrne posluzavnike u Tibar posle svakog obroka, ali da  ih je druga ekipa opremljena mrezama vadila nizvodno .
Neke od rimskih lokacija koje se mogu videti u filmu Andjeli i Demoni, su u stvari snimljene u studijima. Osnovni razlog je taj sto se u crkvama ne mogu snimati filmovi, a narocito ne u Vatikanu.Mnoge scene su ipak snimane u originalnom ambijentu Rima. Prica se da je Tom Henks u jednom trenutku prekinuo snimanje, da pomogne svadbenoj povorci da pozuri na vencanje u Panteon.
Doticni Panteon je drevni paganski hram, koji je 609 godine nase ere postao crkva. U filmu se ne spominje da je ta crkva opljackana u 17 veku i to, od strane Pape Urbana VIII, iz mocne Barberini porodice. On je pokupio svu bronzu iz crkve, ukljucujuci i zvona i od njih napravio topove za papsko utvrdjenje - dvorac Sent Andjelo. Od tada potice izreka koja se moze cuti u Rimu "Ono sto nisu uradili Varvari (Barbarians), uradio je Barbarini". Dvorac Sant Angelo je povezan a Vatikanom passetto-m. Dugacak zid sa sakrivenim pasazima, koji bi omogucili Papi, da ako se ukaze potreba, pobegne u svoje utvrdjenje. Poznato je da je to ucinio jedino Papa Klement VII 1527 godine, za vreme nemira u Rimu. To je i jedina poznata situacija da je Papa koristio svoju Svajcarsku Gardu kao ljudski stit, pustajuci da vecina gardista pogine stiteci njegovo bekstvo

»»  read more