O nama

PUTUJEMO.INFO je turistički pretraživač. Kao i svaki drugi pretraživač, mi pomažemo ljudima da pronadju ono što im treba. Naša specijalnost su hoteli, avionske karte i rent a car. Možete da pretražite stotinu turističkih sajtova odjednom. Uporedite ponude i kada pronadjete ono što odgovara vašem ukusu i budžetu, rezervišite i kupite tamo gde je najpovoljnije: direktno od hotela, avio kompanije ili od turističke agencije

11. јул 2010.

Grčka i običaji

Običaji u Grčkoj i na grčkim ostrvima su uglavnom religioznog karaktera ili su vezani za paganizam. Grci su veoma sujeverni i dosta veruju nadprirodne dogadjaje. Ovde su nabrojane neke od najpoznatijih grčkih tradicija:

IMENDAN
Veliki broj Grka dobija ime po nekom od svetaca. Tako na primer, većina muškaraca na Krfu se zove Spiros, po Svetom Spiridonu zaštitniku ostrva. Imendan se smatra važnijim od rodjendana i tog dana gosti posećuju slavljenika bez poziva.
VERIDBA i VENČANJE
U unutrašnjosti Grčke, kao i na većini ostrva, pre venčanja mladoženja mora da zaprosi devojku i da traži dozvolu od njenog oca. Kada sedogovor postigne, poziva se sveštenik da blagosilja verenike i burme.
Pre venčanja mladu oblače njene prijateljice i rodjake i mladoženji nije dozvoljeno da je vidi. Za vreme venčanja kum i kuma (koumbaro i kombara), daju prstenje svešteniku, prekrste krunu (stefana) po tri puta i onda je stave na glave mladenaca.
KRŠTENJE
Krštenje je najvažniji dan u životu pravoslavnih Grka. Sveta tajna se obavlja u prvoj godini života. Do tada beba nema ime već je jednostavno zovu "beba".
GRČKO "NE"
28 oktobar je dan kada je Joanis Metaksas (grč. Ιωάννης Μεταξάς) grčki general i državnik,1940 godine odbio ultimatum i rekao "OXI" (ne) italijanskim okupatorima.

VEROVANJA

1. NOŽEVI - ako neko zatraži nož, Grk mu ga neće dati direktno u ruku, već će ga staviti na sto i pustiti ga da ga sam uzme.
2. ZAPLJUVANJE PROTIV UROKA - kao i kod nas, veruje se da će se na taj način oterati zlo. Kada neko govori o ložim stvarima onaj drugi kaže "ftou, ftou, ftou" (kod nas "pu, pu, pu, daleko bilo"). Isto važi i kad se hvale mala deca.
3. "PIPNI CRVENO" - ako u razgovoru, dvoje ljudi istovremeno pomenu istu stvar, verujue se da će se nih dvojica posvadjati. Da bi se to sprečilo odmah se izgovori “piase kokkino” i obojica moraju da dodirnu neku crvena stvar koja se nalazi u blizini. 
4. HLEB - Za Grke hleb je Božiji dar. Pre nego što ga iseku, starije žene ga blagosiljaju i pokretom ruke naprave  krst  iznad njega.
5. UROKLJIVE OČI - Po grčkim selima postoji verovanje da zluradi i zajedljjivi komentari mogu da dovedu do "matiasme". Da bi se to izbeglo nosi se plava narukvica, ili plavo staklo sa nacrtanim okom. Dobru zaštitu predstavlja i beli luk, koji visi po uglovima seoskih kuća.
»»  read more