O nama

PUTUJEMO.INFO je turistički pretraživač. Kao i svaki drugi pretraživač, mi pomažemo ljudima da pronadju ono što im treba. Naša specijalnost su hoteli, avionske karte i rent a car. Možete da pretražite stotinu turističkih sajtova odjednom. Uporedite ponude i kada pronadjete ono što odgovara vašem ukusu i budžetu, rezervišite i kupite tamo gde je najpovoljnije: direktno od hotela, avio kompanije ili od turističke agencije

10. јул 2010.

KAFENION - centar sveta grčkih ostrva

Kafenion ili po našem kafana, je tradicionalno mesto gde se u grčkim selima okupljaju muškarci. Kad kažemo muškarci, to je zato jer lokalne žene gotovo nikada ne ulaze u kafenion. Ali to nije zakon već samo običaj i niko se neće namrgoditi ako se neka žena i pojavi unutra. Svako selo ima bar jedan ili dva kafeniona. Obično se nalaze na trgu u centru sela i lako ih je identifikovati po nekoliko starih stolica i par stolova koji se nalaze ispred. Osim kafe, može se tu popiti i uzo, pivo ili sok, a u nekima se prodaju i osnovne životne namirnice. Kafenioni uz piće nude i jelo - neki samo feta sir i masline, a neki uz grčku salatu i nešto više. Uz meze i piće neizostavno idu i partija tavlija ili karata, a uz njih i  razgovori u rasponu od lokalnih ogovaranja, pa do filozofskih rasprava kako svet učiniti boljim mestom. Kafenioni služe i kao poštansko sanduče - u selima poštari ne raznose poštu po kućama, već sve ostavljaju u lokalnom kafenionu. I na samo poštu, već i penzije. Osim toga nemojte se čuditi, ako naletite i na dan kada se u kafenionu meri krvni pritisak.

Ako letujete na Krfu, Kritu ili nekom drugom grčkom ostrvu, pronadjite vremena da posetite bar jedno od sela u unutrašnjosti ostrva i svratite u kafenion na pivo i masline.
»»  read more