O nama

PUTUJEMO.INFO je turistički pretraživač. Kao i svaki drugi pretraživač, mi pomažemo ljudima da pronadju ono što im treba. Naša specijalnost su hoteli, avionske karte i rent a car. Možete da pretražite stotinu turističkih sajtova odjednom. Uporedite ponude i kada pronadjete ono što odgovara vašem ukusu i budžetu, rezervišite i kupite tamo gde je najpovoljnije: direktno od hotela, avio kompanije ili od turističke agencije

18. јун 2010.

RIM - Španski trg i Galerija Borgeze

Španski trg - Piazza di Spagna je dobio ime po ambasadi Španije koja se nalazi na njemu. Poznat je i po širokim "španskim stepenicama" koje vode do crkve Trinità dei Monti.
U centru trga nalazi se fontana della Barcaccia. Smatra se da je to poslednje delo Pijetra Berninija, oca mnogo poznatijeg Djan-Lorenca Berninija.
Španske stepenice su postavljene 1725 godine, a izgradnju je finansirao francuski kralj Luj XII, jer je crkva do koje stepenice vode francuska. Crkvu je projektovao Karlo Maderno. Zanimljivo je da se unutra nalazi portret Mikelandjela, koji je naslikao njegov učenik Danijele Da Voltera.
Od vrha stepeništa, pa do vile Mediči i parka Borgezi, deli vas veoma kratka šetnja.
Park Borgezi se zvanično zove Villa Borghezi - po zgradi koja se tu nalazi.Danas je to jedan od najlepših i najpoznatijih muzeja u Rimu - Galleria Borghese, sa izuzetno bogatom umetničkom kolekcijom. Vilu je u  XVII veku izgradio Flamino Poncio. za kardinala Scipiona Borgezija, inače nećaka tadašnjeg Pape Pavla V.
1806 godine Kamilo Borgeze je veliki deo kolekcije prodao Napoleonu i ona se sada nalazi u Luvru kao "Borgeze kolekcija".I pored rasprodaje, danas u galeriji Borgeze možete videti radove Ticijana, Karavadja, Rubensa i naravno neprevazidjenog Djan Lorenca Berninija - Otmicu Prosperine, Apolon i Dafne, originalnog Davida, kao i elegantnu statuu Pauline Borgeze (Napoleonove sestre udate za Kamila Borgezea), koju je početkom 19 veka izradio Alberto Kanova.
Do galerije Borgeze možete doći autobusom (broj 116), ili još bolje metro linijom A do Španskog Trga (stanica Spagna), a zatim peške, preko stepenica, sledeći oznake "Via Veneto", ili prošetajte kroz park Villa Pinciana. Galerija je otvorena svakog dana osim ponedeljka, a cena ulaznice je 8,5 EUR.

»»  read more