O nama

PUTUJEMO.INFO je turistički pretraživač. Kao i svaki drugi pretraživač, mi pomažemo ljudima da pronadju ono što im treba. Naša specijalnost su hoteli, avionske karte i rent a car. Možete da pretražite stotinu turističkih sajtova odjednom. Uporedite ponude i kada pronadjete ono što odgovara vašem ukusu i budžetu, rezervišite i kupite tamo gde je najpovoljnije: direktno od hotela, avio kompanije ili od turističke agencije

15. април 2010.

Lefkara - selo čipke

Kipar Lefkara
Pomalo izolovano i ušuškano u podnožju planine Trodos, na jugoistoku Kipra, nalazi se šarmantno selo Lefkara, sa starim kamenim kućama, uskim kaldrmisanim krivudavim uličicama, i veoma interesantnom istorijom.
Starosedeoci veruju da ime Lefkara potiče od naziva Lefka Oria koji se odnosi na obližnje bele planine. Ono po čemu je selo poznato je - čipka.
Kukičanje i vez su tradicija na Kipru. I to 2000 godina stara tradicija.Svako selo u ovom delu ostrva ima svoju posebnu tehniku izrade čipke.
Žene iz Lefkare koriste tehniku koju su im prenele Venecijanke za vreme okupacije Kipra krajem 15 veka.Naime, da bi za vreme vrelih letnjih dana izbegle vrućinu, gospodje su se sklanjale u letnjikovce planina Lefkare. Kao rezultat izloženosti venecijanskoj čipki, vezilje iz Lefkare, su razvile nove tehnike, zadržavajući svoju kreativnost.
Poznato je da je Leonardo da Vinči bio u Lefkari i da je naručio vezeni prekrivač kao poklon za katedralu u Milanu.Upravo taj prekrivač/stolnjak je naslikao na svojoj "Tajnoj večeri".
Kipar čipka iz Lefkare
Lefkara vez se radi na čistom irskom platnu. U prošlosti su muškarci putovali po Evropi prodajući čipku.
Originalna lefkara se radi u samo tri boje:bela, bež i braon i obe strane moraju da budu potpuno iste. Potrebni su meseci rada da se uradi jedan prekrivač veličine 90x45 cm, a cena se kreće od 50 do 300 EUR. Zbog teškog rada i male zarade, sve manje žena se bavi ovim poslom, tako da čipkama iz Lefkare preti nestanak.

0 komentara:

Постави коментар