O nama

PUTUJEMO.INFO je turistički pretraživač. Kao i svaki drugi pretraživač, mi pomažemo ljudima da pronadju ono što im treba. Naša specijalnost su hoteli, avionske karte i rent a car. Možete da pretražite stotinu turističkih sajtova odjednom. Uporedite ponude i kada pronadjete ono što odgovara vašem ukusu i budžetu, rezervišite i kupite tamo gde je najpovoljnije: direktno od hotela, avio kompanije ili od turističke agencije

31. март 2010.

Grčka - ostrvo Simi


Svaki od ljubitelja grčkih ostrva ima svog favorita. Za neke su to mali Paksos ili Itaka u Jonskom moru, za neke ostrva sa divnim plažama kao Skijatos i Alonisos, dok neki vole isključivo lepotu okoline, Na primper Santorini, Skopelos ili Simi. Simi? Pitate se gde je to?
Jedna od ključnih karakteristika koje (po ekspertima za odmor u Grčkoj), ostrvo mora da ima, jeste u stvari ono što ne sme da ima. A to je aerodrom. Dakle bez direktnih letova. Simi ispunjava taj uslov. Najbliži aerodrom je na Rodosu, glavnom gradu Dodekanesa (broj 12 na grčkom). Od Rodosa, jedan sat na katamaranu ili dva sata na običnom feriju, će vas dovesti do kristalno čistih voda Simija, koji leži na samo nekoliko kilometara od turske obale. Kako se brod približava ostrvu, putnici se sreću sa predivnim pogledom na kamene kuće koje su raštrkane po tri brda koje uokviruju luku.
I eto vas na Simiju. Ostrvo nije malo kao recimo neki drugi Grčki dragulji - već pomenuti Paxos ili još manji Tilos. Na ostrvu je gradić Simi koji je podeljen na dva dela. Niži oko luke - Yallos i gornji Chorio (selo), koje povezuje Kala Strata (lepe stepenice). Tih lepih stepenika ima 400. Ukoliko vam kondicija nije jača strana, vaš prtljag će biti prenet na magarcima (ako vam je smeštaj u Choriu).
Inače mišljenja su podeljena što se izbora lokacije. Gornji deo je miran i pruža fantastičan pogled, ali treba imati na umu da svakodnevno penjanje, pogotovo tokom jula i avgusta, pri temperaturama od preko 35 stepeni, i nije baš uvek zanimljivo. S druge strane, oko luke je mnogo življe, ali tu su smeštene najbolje taverne i prodavnice.
Simi je pod zaštitom države, pa je, za razliku od mnogih drugih mesta, u potpunosti zadržao svoj duh. Ima 365 kapela i crkava i manastir Panormitis,koji je posvećen zaštitniku ostrva - sv. arhanđelu Mihajlu.  Zanimljivo je da se u gradskoj većnici pored grčke, nalazi i srpska zastava.
Ima mnogo lepih mesta za kupanje, jer je more svuda nestvarno čisto.. Možete se čak kupati i u samoj luci, mada je to nešto što uglavnom rade lokalna deca. Na oko 15 minuta hoda nalazi se jako lepa plaža, dok vodeni taksi voze do obližnjih i nenaseljenih Aghios Nikolaos, Aghia Marina i Nimborio. Do zaliva Pedi ide autobus.

0 komentara:

Постави коментар